Tuesday, January 22

Fuh! Fuh!
Tiup tiup habuk.
Have a good life people.

Wednesday, December 26

National Service

P.L.K.N. siapa yang takpernah dengar pasal PLKN? 
sumpah penipu besar! 

so harini I, aku, saya, kita, Ninis (Ini lah masalah kalau tulis melayu. what should I address myself? I boleh I?)  nak story sikit lah pengalaman pergi PLKN ni.
okay I tahu most of U olls yang dapat PLKN ni mesti macam memberontak gilakan?
my advice, DON'T BE!.
PLKN SANGAT MENARIK! 
sumpah tak tipu. :)

sebelum ni I dah plan nak buat video tentang tips di PLKN, malang sekali ia sekadar mimpi. Susah nak cari photographer U olls. tapi I dah buat persiapan sesikit lah untuk video tu. jadi, inilah tips-tips nya ;


So nanti, korang akan di pecah kan ikut kompeni. Jadi mestilah ada ketua kompeni atau apapun lah nama dia. sangat sangat penting untuk dengar arahan dia. dia diberi perintah untuk mengarah U olls. so akur je dengan arahan tu.


Setiap hari akan ada pemeriksaan dorm, jadi sangat penting untuk menegangkan katil sebelum tinggalkan dorm. benda ni takde masalah sangat untuk yang dah biasa duduk di asrama, tapi kepada yang tak biasa, sila lah berlatih dari sekarang :)
memang aktiviti di PLKN sangat memenatkan, namun tak bermaksud U olls boleh ambil makanan lebih dari di tetapkan. as AJK makanan, memang pening sangat bila orang nak makanan lebih ni. bertimbang rasa lah sikit dengan orang lain. Tunggu lah semua dah ambil makanan masing masing baru boleh ambil lebih.


 Ni mesti ramai tak paham dengan term KKJ ni kan? waktu mula mula masuk akan ada aktiviti KKJ, 'Kontrak Kita Janji' dimana kita akan mereka nama kompeni, bendera, logo, misi dan visi dan sebagainya. Namun, aktiviti KKJ ni akan bersambungan apabila si jejaka berjumpa dengan si gadis di mana akan tercetusnya kontrak 3 bulan sesama mereka. paham kah maksudnya itu? pikir pikirkan lah :)


Pengurusan masa sangat penting ye U olls, kerana masa yang diberikan untuk mengurus diri selalu memang singkat. so, kita kena lah pandai menguruskan masa. bangun kena awal, mandi jangan lama sangat, curi masa untuk basuh baju.


 rungutan paling famous lah dari peserta PLKN ini ialah kawad tengah panas dan kulit jadi hitam. chill lah U olls, tak mati pun weh kawad ni! Angkat kaki, kiri, kanan, kiri, dah habis. takde hal lah. sebenarnya kawad ni best tau. akan sampai satu masa U olls rindu kawad selepas keluar dari PLKN.


please, please, please mandi lah kalian sebelum kalian dimandikan! Masa yang pendek tu bukan alasan U olls tak mandi okay. Aktiviti kat sana memang akan mengeluarkan pelbagai bauan dari badan masing masing, jadi mandi itu sangat lahhh penting. Bukan sahaja untuk menjaga nama anda malah menjaga alam sekitar dari pencemaran bau.


Kawan, siapa yang tak nak berkawan kan? berkawan lah dengan semua orang. luangkanlah masa 3 bulan ini mengenali semua orang. tak rugi pun dapat ramai kawan ni. plus, jangan sesekali cari musuh, takde faedah. kalau orang buat salah, maafkan je. lagi ramai musuh, lagi terseksa rasa duduk kat kem.


kerjasama. apa nak cakap pasal kerjasama? kerja je lah sama sama. jangan ikut kepala sendiri je. sumpah menyusahkan orang nanti. itu sahaja. haha!





Last but not least ;
 
...................................................................................................................


one of the greatest memories that I will always treasure.

Monday, December 24

Big Spender Wolf

I guess most of us may have heard about Big Bad Wolf the biggest, greatest, vastest, coolest, awesomest, bestest, topest, amazingest book fair ever. okay okay, most of the words are made up by me to exaggerate the point, but I guess it does worth the overstated credit because it is really really cool. (Like moi.) Frankly, I myself are one of the last person to know about this book fair. noob, I know. I'm so glad to have been informed about this massive event.


for those who aren't familiar with this event, Big Bad Wolf is annual book fair that was held in Mines Convention Centre (MIECC) and it's ended yesterday This incredible event offers up to 95% discount on all books. there're like 3 million books up for sale, plus some of the books are by well-known author such as Nora Robert, Jodi Picoult, Dorothy Koomson and more. Range price for romance novel is between RM8 - RM10. It is so cheap that you don't even bother what the book is all about.

courtesy of Azmir Khalid Photography

See how huge the exhibition hall that are full of books. When I first entered the hall, I was so thrilled that my friends freak a little. A big shout out to Ismail Awang and Nafiq Zafri for taking me there the first time and my lovely cousin Ochin for my second time. I bought total of 14 books that cost me less than RM120, just imagine how much I've saved. Money wisely spent, so I probably don't have to buy any novel for the next two years . TWO YEARS? I know I'm a slow-reader. so people, if there's an event that's as cool as this one let me know okay.

 these are my new collection of books :)


Sunday, December 23

Again and again

I have done this for so many times now, re-open, revive, recycle, re-guna blog ni kannn? like seriously brain, stop dictating the other organs on me to do nonsense things. however, I feel like blogging right now, or it just one time thing? but I don't care, I'm going to blog anyway. So here I am sitting in my room, Doctor Robert by The Beatles as the background music merepek-ing on this blog again that has been dead for quite sometime now. so now,  as if I'm playing god which I give life to this blog again. Man, I sounded so powerful yet I did nothing.

well actually the main reason I starting to write again is I want to practice my English in writing. So, hereby I apologize for any grammar mistake that I know I will make and I'm hoping that if any of you guys notice any mistake, please do let me know. I'm here to learn. Cehhhhhh! HAHAHA! still, I don't think I'm going write in english all the time. I suppose as Malay I should be proud of it. CEHHHHHH! poyoness to the max.